Concert-vermut de Miquel Vilella el dissabte 21 de març al Bar Campus

21/03/2015 13:00
Concert-vermut de Miquel Vilella el dissabte 21 de març a les 13h. al Bar Campus (Sant Llorenç 11, Reus)

Dissabte vinent, el cantautor reusenc Miquel Vilella aparcarà la contundència dels darrers concerts elèctrics que ha realitzat i oferirà un show acústic intens, presentant les cançons del seu disc "Després del Món/Farewell, Dear Towermen".

https://www.facebook.com/miquel.vilella
https://www.facebook.com/events/1548195235451550/

MIQUEL VILELLA
Després del Món – Farewell, Dear Towermen
Discmedi, 2014

Miquel Vilella, que fins ara havia publicat treballs sota el nom de The Mighty Fools, és un músic que va aparèixer del no-res completament madur. El seu àlbum de debut, “You’re So Good To Me” (Homesick, 2012), va rebre crítiques elogioses de la premsa especialitzada i va donar a conèixer un músic àgil, expert arranjador de veus i un col·leccionista devot de sons no identificables en un panorama musical erm. El seu treball ha estat sempre estrany, però accessible; detallista, però mai ornamental; personal, però despullat de tot narcisisme.
Presenta ara el seu darrer treball, “Després del Món – Farewell, Dear Towermen”, el primer publicat a la seva nova discogràfica, Discmedi. La intensitat és reveladora. Cap dels discs que s’acumulen a la taula de la redacció sona com aquest. Cap mostra una explosió de vivacitat, contundència, carn i sang com els d’aquest disc. Un treball inaudit i descregut amb dos salms i un parell de puntades de peu.
Diem disc, i potser hauríem de parlar en plural. El seu nou treball porta dos títols perquè es publica alhora en dues versions diferents unides per un llom de cartró. Una en català i l'altra en anglès. No són traduccions, són adaptacions. La música és la mateixa. L'ordre és el mateix. Penseu en un poemari amb la traducció a mà esquerra i l’original a mà dreta. Tan sols que aquí no hi ha original ni còpia. És, simplement, un disc que té dos caps. La realitat no és mai plana, i sovint el paisatge és el teló de fons, no només del cos, sinó també de qui som. No som la mateixa persona al pati de davant de l'ermita de Santa Anna, a Castellvell del Camp, que al Zabar's, a Broadway Avenue. Així funciona aquest disc. Retalla un personatge del seu entorn natural i l'enganxa en llocs nous: al barri de Belgràvia a Londres, a la Gran Via madrilenya o en una cantonada del carrer Banys Nous a Barcelona.
La música s'ha fet íntegrament a casa, s'ha tocat, arranjat, mesclat i masteritzat, s'ha remenat, s'ha rebregat, s'ha marejat... Tot al petit pis del Miquel, a Reus, davant l’absis de la Prioral, del segle XVI. Les cançons s’han escrit a Brooklyn, en un altre pis petit, del barri de Williamsburg, durant un estiu de calor enganxifosa a la ciutat de New York. El Miquel hi havia anat amb la intenció de treballar en el manuscrit d’una novel·la que s’havia de dir “Dues Nits”, però no va poder evitar començar a escriure cançons i va acabar fent un disc.
En anglès aquesta mena de treballs es coneixen com a ‘growers’. És un recull de cançons que no es desvetllen del tot fins que no les has escoltades diverses vegades. En un temps en què la immediatesa ho és tot i en què la nostra capacitat per estar atents és tan baixa, aquest disc demana molt. El riff de “Després del Món” serveix per entrar-hi amb una contundència inusual. “Des del far” n’és el primer single, i possiblement també el ganxo que permet tornar al disc un cop i un altre i superar-ne la duresa, fins arribar als punts àlgids del treball: “Eco”, “Puig
d’en Cama”, “Pa Blanc” i la majestuosa “Somni al Port”.
Em pregunten a qui parla aquest disc i m’aventuro a respondre: m’imagino que parlarà als qui som d’aquí, però tenim el cor dividit entre el que ens n'expulsa i el que ens hi reté. M’imagino que aquest disc es dirigirà a aquesta gent que tenim la maleta sota al llit, per si de cas hem de fer-la servir. John Steinbeck, que era un
gran viatger que sempre tornava a casa, deia que quan tens un peu a cada lloc, tens el cap surant damunt de l'aigua, al bell mig de l'oceà Atlàntic. Aquest disc parla a tots els qui tenim el cap per damunt del mar.

Vídeos d'alguns temes de Miquel Vilella:
Miquel Vilella - Somni al port    
https://www.youtube.com/watch?v=ZnAfJCigtQk
Miquel Vilella- Everest - Live at Spike Hill, Williamsburg, Brooklyn, NY   
https://www.youtube.com/watch?v=0Wo8s_qwhDk
Miquel Vilella – Tots els sermons (live)    
https://www.youtube.com/watch?v=fzc2jLhRatI

xmlns:fb="http://www.facebook.com/2008/fbml"