Presentació del vi novell 2015 del Masroig al Bar Campus de Reus el 24 de novembre

24/11/2015 19:00
A la Tardor matem el Porc i encetem el Vi.

El dimarts 24 de Novembre a partir de les 19 h. vine al Bar Campus (Sant Llorenç 11, Reus) a brindar, a beure, a tastar i a passar-t’ho be amb el Vi Novell del Masroig 2015 i amb pintxos de productes del porc per picar (Copa de vi + pintxo = 2,5€). També es podran adquirir ampolles.

A més comptarem amb la presència de Folk i Ferro a partir de les 20.30h i les seves cançons de taverna.

El Vi Novell del Masroig

El Celler el Masroig produeix com cada any el Vi Novell, el primer vi de la collita, un cupatge de garnatxa i samsó, les dues varietats autòctones de la DO Montsant.

Amb la celebració anual de la festa del Vi Novell, el Celler el Masroig ha aconseguit posar en valor i recuperar una tradició catalana que s’havia anat perdent en els últims anys. L’esdeveniment s’ha convertit en un acte de referència en el calendari de tardor al Priorat, i cada any sorprèn els assistents perquè es descobreix la nova imatge del vi, sempre relacionada amb la dita “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”.

La festa del Vi Novell del Celler el Masroig manté viva la història, la cultura i la identitat del país, recuperant una data emblemàtica en el calendari vitivinícola. El vi és motiu de celebració, festa i tradició, i el primer vi de la temporada sempre n’és el millor exemple.

El Vi Novell del Masroig és considerat un vi bandarra i popular, amic de la gresca i de la tradició, que transmet també l’esperit d’innovació constant del celler, com es demostra amb la creativitat que cada any incorpora el disseny de l’etiqueta. La de 2013 relacionava els conceptes de tradició i cultura amb la matança del porc, però fent un pas més enllà posant en valor l’acte de compra a les carnisseries, l’etiqueta recordava els papers que tradicionalment han emprat els xarcuters per embolicar el seu producte. L’etiqueta del Vi Novell 2014 volia recordar al consumidor que amb la seva compra aposta per productes de proximitat i qualitat.

L’essència del Vi Novell, a banda del vi excel·lent i de l’etiqueta innovadora, està en la seva aproximació a la vida quotidiana de les persones que compren a la parada del mercat o la botiga de queviures de tota la vida.

Què és el Vi Novell?

El Vi Novell és, en primer lloc, diversió. El món del vi cada cop genera més mites i llegendes, totes elles vinculades a la excel·lència i virtut d’un producte que tot i així mai ha deixat de ser tradicional. Com venim fent, és la nostra intenció recuperar aquestes dites de la cultura ancestral del vi.

Enguany volem retre homenatge a l’esforç i la feina del bestiar, tant present pels viticultors alhora de treballar a la vinya. En aquesta edició cedim el protagonisme, un cop més, a Sant Martí, protector dels que tractaven amb cavalls, mules i altre bestiar de ferradura i de peu rodó, així com dels forjadors i manyans.

Era a mitjans de novembre, als voltants de Sant Martí, quan a les portes de les esglésies s’hi trobaven, clavades, moltes ferradures de cavall. Es tractava d’un gest d’agraïment. D’aquesta manera, els propietaris de les bèsties tenien la creença que el Sant protegia el seu bestiar i a ells mateixos de tot tipus de mals.

També era dit que, d’aquestes ferradures clavades a les portes eclesiàstiques, una es tornava d’or i portava gran riquesa i ventura a l’amo de la bèstia afortunada. Per això, durant aquelles setmanes, els ferrers posaven una ferrada de franc – de les quatre potes, només en cobraven tres – excepte durant la mateixa diada de Sant Martí, ja que es considerava pecat. “Per Sant Martí, ni ferra el ferrer, ni mol el molí”.

Les tradicions corren el risc de poder semblar antiquades i avorrides, algunes fins i tot fora de lloc, però la seva funció i finalitat en molts casos consisteix en preservar la identitat dels qui les gaudeixen. La manera de viure les festes ens diferencia uns dels altres. Avui en dia, la conservació de les tradicions és gairebé un acte reivindicatiu d’una personalitat que no vol ser engolida per la globalització.

En el País del Vi pensem que les hem de conservar i quina millor manera hi ha que fer-les i celebrar-les. Com si es tractes d’un bon esmorzar de primer dia de Festa Major, aquest vi ens anuncia que la nova collita és generosa i golosa, que no ens l’acabarem i que la vida és per gaudir-la tant com puguem. Beveu amb moderació, amb copa, got o porró.

El Vi Novell és una manera més de celebrar un altre esdeveniment relacionat amb la nostra cultura del vi. Durant molt temps, la matança del porc havia estat una manera de donar la benvinguda al fred, de proveir el rebost d'aliments per a l'hivern; també una excusa per espinjolar la bóta. La festa es regava amb els raigs del primer vi que, tot i no estar acabat, era cridat a l'escenari de la celebració per ser-ne un dels protagonistes destacats. Aquesta celebració donà nom a dites populars com ara “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”.

El vi, tal i com el coneixem avui, conté elements seriosos, quasi eucarístics: la manera com obrir l'ampolla, olorar el tap, decantar-lo, observar el color, l'olor i tastar-lo... Aquesta és, sense cap mena de dubte, la part cerimonial que ens agrada desenvolupar, sobretot en la intimitat i en bona companyia... De vegades aquests elements són tan seriosos que no semblen tenir cabuda en celebracions populars. Però és aquí on el vi ha de deixar de banda la seva part més rígida i oferir la seva cara més amable i divertida.

El Vi Novell 2015

El Vi Novell presenta un color vermell molt viu, de cirera picota, és brillant, net i dens. En nas, el vi es manifesta intens i fresc, i es poden trobar les maduixes i seguidament les notes làctiques i balsàmiques de fons. En boca, l’entrada és fresca. És un vi rodó i equilibrat, on predomina la fruita vermella. El Vi Novell del Masroig s’elabora amb la tècnica de la maceració carbònica, el que permet mostrar la fruita gairebé intacta del raïm.

El vi ha de ser celebració, festa i tradició... aquestes són sens cap mena de dubte les primeres línies del que representa el naixement cada any del Vi Novell del Celler el Masroig. L'etiqueta d'aquest dóna una idea d’un vi amb esperit jove, innovador i alhora tradicional, cada any nova i diferent, amb una figura familiar i coneguda.

El cupatge de Garnatxa i Samsó busca frescor, la fruita gairebé intacta del raïm a la nostra boca, amb la brillantor del vi inacabat. Un vi que té doble vida perquè es troba a mig camí entre els bancals del Celler el Masroig, que l'han vist néixer, i el Celler que l'ha vist créixer.

Un tast, no podia ser d'altra manera, amable i juganer, un acompanyant perfecte per la festa.

Garnatxa 60%  Samsó 40%

Maceració Carbònica.

De color robí intens, vellutat perfecte, dens. En nas és brillant, amb puntes de fruites tropicals amb records de maduixa i cirera, raïm, iogurt, làctics i most.

En boca és suau, franc i fresc. Molta fruita, raïm, caramel de maduixa, d'evolució ràpida i post-gust elegant.

13,5 % vol.

Elaborat al Celler el Masroig (DO Montsant).

http://www.vinovell.cat/
http://www.cellermasroig.com/

Salut i visca el Vi Novell.

Organitzen: Bar Campus i Slow Food Priorat
xmlns:fb="http://www.facebook.com/2008/fbml"