La Familia Jammin' en Senegalize

Hi ha un llibre que us recomanem, amb un títol llarg i que ens situa perfectament en la temàtica que tracta, el llibre es titula "Bob Marley sigue vivo en África 25 años después y se le busca", té un pre-titol que diu"La Familia Jammin' en Senegalize", i un post-títol que diu "¿Vivo, muerto, escondido o de viaje?".

La seva autora és Lulú Martorell i el llibre va ser editat l'any 2004 per Edicions Bellaterra (www.ed-bellaterra.com).

Segons diu l'autora a la contraportada "Els Jammin', els hereus de Marley, més enllà de discos i músiques, seguim buscant un paradís sagrat on somniar i respirar millor. Com Senegalize, per exemple. Un tros d'Àfrica, encara ple de bonics espais de llibertat". Una recreació de la seva visió del Senegal.

En el llibre hi trobem una descripció del país, notes de viatge, reflexions, correus electrònics enviats als amics, moltes fotos i una extensa documentació sobre Bob Marley.

El llibre fa paral·lel·lismes entre la vida de Bob Marley i el dia a dia de la vida de l'autora en la seva estada a Senegal, pais on finalment s'ha quedat a viure, i no es tant important per la informació que aporta sobre la trajectòria del music jamaicà, com per la visió de les experiències pròpies en aquest país africà, pels personatges que passen per les seves pàgines i per les informacions que subministra sobre el Senegal, prou útils per tal que els que el vulguin visitar es vagin situant. I sobre tot, per com ens mostra que Bob Marley segueix viu, més viu que mai, al continent africà.

Lulú Martorell, nascuda a Barcelona l'any 1958, periodista i cineasta, activista cultural de la Barcelona postfranquista i del succedani de democràcia que vivim, va anar a parar al Senegal l'any 2004 i allí s'ha quedat. Primer va viure una temporada a la capital, Dakar, la gran ciutat d'aquella part de l'Àfrica de l'Oest, i després va descobrir la Cassamance, la regió del sur del Senegal, la part més tropical, rastafari i animista del pais, i amb una personalitat pròpia diferenciada de la resta del Senegal, on va muntar un campament turístic al poble de Djembereng, al costat de la platja, entre palmeres, baobabs i ceibes.

xmlns:fb="http://www.facebook.com/2008/fbml"